Talgo levererar testtåg för hastigheter kring 330 km/h

Illustration av det nya testtåget Dr Avril. Bild: Talgo, Emilio J Rodríguez Posada. CC-BY-SA

Ledande spanska infrastrukturföretaget ADIF har gett tillverkaren av rullande materiel Talgo i uppdrag att leverera ett nytt tåg som kan uppnå hastigheter upp till 330 km/h på spanska höghastighetsnätet samt för lägre hastigheter på konventionella linjer.

Tåget har tilldelats det informella namnet namnet ”Dr Avril” av tillverkaren, efter den japanska sedvänjan att beteckna sådana så kallade testtåg som ”doktorer”.

Ordern, som ligger på 39 miljoner euro, tillkännagavs den 8 oktober. Leveransen omfattar ett 8 megawatts tågsätt med sex vagnar och två elektriskt bedrivna vagnar, inklusive övervakningsutrustning och avtal om fem års underhållstjänster.

ADIF använder för närvarande tre testtåg , som har baserats på Talgo-teknik: ett elektriskt tågsätt med serieförteckning 330 för hastigheter kring 350 km/h för drift längs 1 435 millimeter breda höghastighetslinjer, med smeknamnet "Seneca". Dessutom levereras två tågsätt med serienumret 355 med dieseldrift, konverterade från prototypen Talgo XXI trainet.