Rysk bilstad bygger en ny järnväg för godståg

Under 2018 transporterade ryska järnvägar 1,81 miljarder ton gods, en ökning med 2,6 procent från året innan. Foto: RZD

Russian Railways (RZD) och regeringen i Samara-regionen i centrala Ryssland har kommit överens om att etablera ett offentlig-privat partnerskap (PPP). Parternas avsikt är att designa och bygga en järnvägssträcka för godståg.  Därmed förlängs Kuibyshev-järnvägen från den befintliga terminalen vid Togliatti station till Togliatti Special Economic Zone .

RZD kommer att fungera som koncessionsägare för projektet. Dessutom kommer RDZ att bygga järnvägsinfrastrukturen på egen bekostnad. Senare kommer järnvägen att bli Samara-regionens egendom. De båda parterna kommer att samarbeta i utformningen, byggandet och driften av järnvägen, som anses vara ett viktigt steg när det gäller att diversifiera ekonomin i bilstaden Togliatti.

Koncessionsavtalet undertecknades den 1 oktober av VD:n för RZD:s investeringsavdelning Yuri Bakerin och Viktor Kudryashov, första vice guvernör i Samara-regionen, i närvaro av Oleg Belozerov, VD och ordförande i RZD: s styrelse, och Herr Dmitry Azarov, chef för regionen.

Kostnaden för projektet beräknas till 900 miljoner rubel (13,7 miljoner US $).