Deutsche Bahn Netz beställer elektrifierade underhållsfordon

Rälsunderhåll i USA. Foto: Harsco Rail

DB Netz har tecknat ett sjuårigt ramavtal med Harsco Rail för leverans av upp till 56 underhållsfordon av hybridtyp för 250 miljoner euro.

Den fastlagda delen av beställningen föreskriver att de första 16 fordonen ska levereras från och med 2022, och sju fler förväntas följa två år senare.

De ETCS-utrustade underhållsfordonen med el- och dieseldrift kommer att kunna färdas med hastigheter upp till 140 km/h när de tar 15 kV 16,7 Hz- kraft via överliggande strömtagare. Dessutom kommer de att kunna operera i arbetsläge i upp till 2 timmar på batterielektricitet.

Harsco meddelade att DB Netz var ute efter att ersätta företagets åldrande flotta med "miljövänligaste och de modernaste" fordonen, som samtidigt uppfyller de senaste kraven. Fordonen har utrustning som minskar utsläpp och buller, och deras luftkonditioneringsteknik kommer att fungerar med naturligt köldmedel.

- Harsco Rail har investerat avsevärt i marknadsledande teknik i Europa och för att kunna etablera en robust leveranskedja. Därför kan vi offerera de mest innovativa spårfordonen på marknaden idag", sa Harsco Rail President Jeswant Gill när ordern tillkännagavs den 16 september.