Ytterligare en flygplats i Ryssland får järnvägsförbindelse

Resan från staden Saratov till Gagarin Airport tar 38 minuter och kostar 95 rubel (1,3 euro). Foto: Wikipedia, kredit: Boleslav 1.

Flygplatsen Saratov Gagarin har nu fått en järnvägsförbindelse med staden Saratov.

Nio tåg per dag servar passagerare till och från flygplatsen. I framtiden kommer statliga ryska järnvägsbolaget att bygga en ny järnvägs- och tågstation intill flygplatsterminalen.

Den nya järnvägsförbindelsen lanserades den 20 augusti tillsammans med öppnandet av den nya flygplatsen.

Saratov Gagarin Airport har ersatt den gamla Saratov Tsentralny Airport. För att kunna betjäna linjen mellan staden och flygplatsen köpte Saratov ett passagerartågföretag, ett joint venture som består av av ryska järnvägar och Saratov Oblast, tre tåg men fyra vagnar och ett elektriskt bedrivet tåg av typ EP3 och ett antal andra enheter. Tre av de nio används som expresståg.

Framtida förlängning

Det befintliga och tillfälliga järnvägsstationen vid Gagarin Airport ligger cirka 300 meter från flygplatsterminalen.

Under de kommande två-tre åren planerar Russian Railways att bygga en ny passagerarstation som kommer att ligga närmare terminalen.

Företaget avser också att bygga en fem kilometer långa järnvägsträcka som endast kommer att användas av tåg som endast kör till och från Saratovs Gagarin Airport.

Detta projekt beräknas kosta 2,5 miljarder rubel (cirka 34,4 miljoner euro) och omfatta byggandet av en järnvägsbro över floden Kurdyum och en viadukt över motorvägen.

EP3D-tåg

De elektriska EP3D-enheterna har utvecklats av företaget Demikhovo Engineering Works (DMZ), och delvis även av Transmashholding.

Dessa råg kan komma upp till hastigheter runt 120 kilometer i timmen. Det första fordonet av denna typ tillverkades 2016. DMZ har hittills tillverkat 51 stycken EP3D-tågsätt med fyra vagnar och med nio vagnar. 47 av dem används av statliga ryska järnvägsoperatören och dess regionala dotterbolag medan fyra andra enheter ombesörjer trafiken i Kazakstan. EP3D-tågen kan tillverkas i form av fyra-, sex-, åtta- och nio-vagnsuppställningar.