Västerdalsbanan nu i drift

Totalt har det investerats runt 100 miljoner kronor i Västerdalsbanan. Karta: Trafikverket

Nu har den nya Västerdalsbanan invigts med pompa och ståt på upprustade virkesterminalen i Malungsfors. Bland annat var infrastrukturminister Thomas Eneroth på plats tillsammans med investerarna, där Fiskarheden är en viktig delägare och initiativtagare. Direkt efter invigningen startade Fiskarheden upp sina tågtransporter på Västerdalsbanan.

Olle Larsson, initiativtagare till och vd på Fiskarheden var mycket glad över att tågen nu är igång:

– Att kunna transportera sågverksflis, biobränsle och så småningom sågade trävaror på järnväg innebär ett klimatsteg helt i linje med våra miljömål. Vi räknar med att koldioxidutsläppen på sikt minskar till en femtedel när vi transporterar på tåg jämfört med lastbil, alltså får vi bort 80 procent av utsläppen för den godsmängd vi kan transportera med tåg. På sikt kan det innebära en minskning med 75 lastbilar i veckan.

Västerdala Terminal och Järnvägsspår startades upp 2015 och ägs till 80 procent av Fiskarheden och Malung-Sälens kommun. Idén var att iordningställa virkesterminalen i Malungsfors för godstransporter på Västerdalsbanan samt rusta upp järnvägsspåret mellan Malung och Malungsfors. Sommaren 2017 påbörjades upprustning av timmerterminalen som nu står klar.

– Terminalen kommer att sysselsätta fyra personer på sikt. Dessutom kan mer arbetskraft snart behövas, nu när transportmöjligheterna ökar och vi kan satsa mer på biobränslet, berättar Olle Larsson som redan har nya visioner.

Totalt har det investerats runt 100 miljoner kronor för att projektet skulle vara möjligt. Trafikverkets upprustning av banan Malung-Rågsveden var en förutsättning och Naturvårdsverket har, genom det lokala investeringstödet Klimatklivet, investerat i upprustning av sträckan Malung-Malungsfors. Även Malung-Sälens kommun har bidragit liksom Fiskarheden, Malungs Jordägare, Lima-och Transtrands Besparingsskogar samt Mellanskog har på olika sätt investerat i projektet. Men investeringarna kan snart betala tillbaka sig i form av sparad miljö och minskade kostnader för leveranser.

– Kostnadsbesparingar ger oss möjlighet till fler smarta investeringar, nya affärsmöjligheter och ökad produktion. Allt detta gör att vi kommer bidra till en levande landsbygd – något som vi verkligen värnar om, säger Olle Larsson.