”Tunnelbana till Täby vore en bra satsning”

Foto: Christer Wiik

Peter Viinapuu, vd för den svenska delen av kinesiska MTR, som sköter tunnelbanan på entreprenad åt SL, menar att en förlängning av tunnelbanan till Täby Centrum vore en bra satsning, skriver Dagens Nyheter.

Den norra delen av röda linjen går idag till Mörby. För fyrtio år sedan ville man fortsätta att dra sträckan ända till Täby, men planerna lades ned 1981 efter protester.

Att tunnelbanan ska utvecklas är idag inte längre lika kontroversiellt och flera parter, därav statsminister Fredrik Reinfeldt, ställer sig positiva till dessa diskussioner. Vilken del av tunnelbanan som ska utvecklas är dock föremål för många debatter. Även MTR har idéer om framtida utbyggnader.

– Jag vill ännu inte gå in i detalj på vad vi tycker. Men det går att förlänga flera av de linjer som finns. SL har köpt in ett nytt signalsystem. Det betyder att vi kan köra tågen med 90 sekunders mellanrum mot 120 i dag. Om vi på det sättet ökar kapaciteten med 33 procent kan vi säkert ge plats för alla från Täby som vill åka tunnelbana, säger Peter Viinapuu, vd för MTR i Stockholm, till Dagens Nyheter.