SJ:s tåg allt mer punktliga

Foto: SJ

SJ:s tåg blir allt punktligare. Statistiken bekräftar att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm har rätt när han säger att tågen håller tiderna bättre.

– Våra snabbtåg och fjärrtåg har en stabil uppåtgående trend sedan i december. Tågen ligger numera en bra bit över 90 procents punktlighet. Vissa veckor har våra snabbtåg till och med legat över 96 procents punktlighet, säger Jan Olson, vd för SJ.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm pekar i en intervju med TT på att tågen hittills i år har hållit tiderna lika bra som före de tuffa vintrarna 2010 och 2011 och säger att det inte längre är relevant att tala om ”tågkaos”.

För SJ började punktlighetssiffrorna peka uppåt redan under hösten och har sedan december legat stabilt över 90 procent. Junisiffrorna visar att fjärrtågen hade en punktlighet på 94 procent (85 procent i juni 2011) och snabbtågen 93 procent (85 procent i juni 2011).

 – Vi har arbetat hårt för att våra tåg ska komma fram i rätt tid. Dels har vi investerat hundratals miljoner i vår SJ 2000-flotta, dels har vi satt in vårt nya snabbtåg SJ 3000 i trafik. Det, i kombination med att vi gjort våra tidtabeller stabilare, där ett försenat tåg inte ska ge följdverkningar i övriga tågsystemet, har fått ett mycket positivt resultat, säger Jan Olson.