Planer på rysk höghastighetslinje

Det ryska snabbtåget Sapsan, som idag trafikerar sträckan Moskva - St. Petersburg. Foto: Ingvar-fed

Utländska entreprenörer kommer att bjudas in att lämna anbud på byggandet av en föreslagen höghastighetslinje mellan Moskva och St Petersburg. Det meddelade chefen för den ryska järnvägen, Vladimir Jakunin.

Ett seminarium hölls i Moskva den 29 augusti för att diskutera möjligheterna för sydkoreanska leverantörer och finansiärer att samarbeta i utvecklingen av en rysk höghastighetslinje och Jakunin sade då att RZD också "aktivt studerar" höghastighetslinjer i Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nederländerna och Spanien.

RZD:s dotterbolag Skorostniy Magistrali utvecklar förslag till en 660 km höghastighetslinje som skulle skära restiden mellan Moskva och St Petersburg till 2 och en halv timme från nuvarande 3 timmar 45 minuter.

Enligt RZD, skulle den nya linjen ha kapacitet för "upp till 42 tåg att köra samtidigt i hastigheter upp till 400 km/h, vilket möjliggör transport av upp till 8 miljoner passagerare per år."

Vladimir Jakunin sade att höghastighetsförslaget är inte bara är "ett formidabelt affärsprojekt, utan även en viktig del av den statliga politiken med avseende på innovation och socioekonomi.”