Söderenergi blev Årets Klimatkomet 2012

Foto: Jann Lipka

Söderenergi fick utmärkelsen Årets Klimatkomet 2012, på seminariet Hållbar logistik i Stockholm. Söderenergi var först i Sverige med tågtransporter av bioenergi från skogar runtom i Sverige. Utmärkelsen Årets Klimatkomet delas ut av Green Cargo till ett företag som utifrån sina förutsättningar gjort stora förbättringar av sin logistiks klimatpåverkan.

– Söderenergi byggde ett av världens största bioenergieldade kraftvärmeverk. De ville köra bioflis med tåg och fast de inte hade järnvägsspår till kraftvärmeverket så drev de på och blev pionjärer i Sverige för bioflis med tåg. Därför får de utmärkelsen Årets Klimatkomet 2012, sade Green Cargos vd Mikael Stöhr vid överlämnandet.

Från skogar i både södra och norra Sverige rullar nu bioflistågen till terminalen i Nykvarn. Sista sträckan körs sedan med lastbil in till Igelstaverket i Södertälje. Söderenergi var även pådrivande för en elektrifiering av järnvägsspåret in på terminalen i Nykvarn så transporten kan skötas med eltåg hela vägen.

– Vi är stolta och glada för utmärkelsen och inte minst är vi glada för att ha bidragit till den klimatanpassade transportlösningen för bioflis till vårt kraftvärmeverk. Hållbar energiproduktion hela vägen, med resurssnålhet i centrum är det vi arbetar för, sade Söderenergis vd Karin Medin.

Årets Klimatkomet delades ut för femte året i rad. Tidigare års utmärkelser har gått till Dagab, åkeriföretaget LKW Walter, Coop och vinimportören Fondberg. De har samtliga varit föregångare när det gäller att ta godsvolymer in i tåglösningar.