Stenpiren resecentrum tilldelas transportpris

Bild: Västtrafik
Bild: Sweco

I början av nästa år slår Västtrafik upp portarna till Stenpiren resecentrum på Skeppsbron i Göteborg. Men resecentrumet är redan en vinnare – av den svenska tranportbranschens tyngsta pris, Future Transport Award.

När priset delades ut i Jönköping stod Västtrafik nominerade i kategorin Public Transport, tillsammans med Eskilstuna kommun och Mora resecentrum. Men det var alltså Stenpiren resecentrum som tog hem segern.

– Det känns fantastiskt kul. Stenpiren är inte bara en viktig knutpunkt i kollektivtrafiken utan kommer även att bli en modern och citynära mötesplats, säger Stefan Ekman, infrachef på Västtrafik.

Juryns motivering till Stenpiren löd: ”För att Göteborg genom det nya resecentrumet, som snart öppnas i sin helhet, får en attraktiv och väl fungerande knutpunkt och terminalbyggnad, samt ett nav för byten mellan spårvagn, buss och färja.”

Stenpiren resecentrum är en viktig del i den nya stadsutvecklingen vid Södra Älvstranden. Mellan Stenpiren och Rosenlundskanalen är tanken att nya bostäder, butiker och arbetsplatser ska växa fram. I takt med att trycket på resor över älven ökar kommer Stenpiren att bli allt viktigare som bytespunkt mellan spårvagn, buss och båt.

Trafiken startade i augusti, bland annat på den nya spårvagnslänken mellan Brunnsparken och Järntorget. Byggnaden beräknas stå färdig i början av nästa år.

– Priset känns extra roligt eftersom resecentrumet faktiskt inte är helt klart än. Det är ett kvitto på att vi gör helt rätt i vår satsning på miljö, hållbarhet och tillgänglighet. Vi vill att Skeppsbron ska bli en attraktiv plats där man gärna stannar till en stund, säger Stefan Ekman.