MTR fortsätter köra Stockholms tunnelbana

Foto: Christer Wiik

Stockholms läns landstings trafiknämnd har beslutat att följa Trafikförvaltningens rekommendation och förlänga avtalet med MTR för driften av Stockholms tunnelbana. Förlängningen gäller hela den återstående avtalstiden fram till november 2023.

– Vi är mycket glada och stolta över det förtroende som landstinget visar oss i och med dagens beslut, säger MTR:s vd Peter Viinapuu, i en kommentar.

Under MTR:s första sex år med Stockholms tunnelbana har punktligheten gått upp till att tangera 97 procent (97,6 procent till och med augusti 2015) och nöjdheten bland resenärerna har ökat avsevärt. MTR ska inom ramen för uppdragsförlängningen arbeta tillsammans med Trafikförvaltningen för att hantera den utökade trafiken som följer på utbyggnaden av tunnelbanan och säkerställa uppgraderingen av hela röda linjen.

– Att inte behöva göra en helt ny upphandling av tunnelbanetrafiken sparar både tid och pengar för resenärer och skattebetalare. Nästa steg blir att arbeta vidare tillsammans med MTR inför inköp av nya tåg, införande av nytt signalsystem och utbyggnaden av en helt ny tunnelbanelinje under de kommande åren, säger Kristoffer Tamsons (M), Trafiklandstingsråd Stockholms läns landsting.