Seminarium om järnvägens framtid

Foto: KTH

Den 26 maj är det dags för KTH:s järnvägsgrupps årliga seminariedag. I år är det järnvägens framtid som står på agendan med frågeställningar som "Vad tillför nya persontrafiksoperatörer på spåren?" samt "Hur ska framtidens utmaningar mötas?".

"Järnvägens organisation – ett lyft för järnvägen?". Så kallar järnvägsgruppen vid KTH sitt halvdagsseminariumsom som äger rum tisdagen den 26 maj.

Syftet med seminariet är att ge olika perspektiv på viktiga frågor kring järnvägens framtida organisation som står inför en del förändringar.

Regeringen har till exempel tillsatt en utredning som ska göra en översyn av järnvägens organisation i syfte att föreslå förbättringar som på bästa sätt möter framtidens krav på ett effektivt och hållbart transportsystem. Därmed ska utredningen bland annat utvärdera och analysera behov av åtgärder för att säkerställa att Trafikverket i egenskap av infrastrukturförvaltare tar det samlade ansvaret för utförande och uppföljning av järnvägsunderhållet.

Utredningen har hittills redovisat sina förslag i en lägesrapport om järnvägsunderhållet till regeringen. Hela utredningsuppdraget ska lämnas till regeringen senast den 23 december 2015.

Seminariet blir således ett bra tillfälle för olika aktörer som är verksamma inom järnvägs- och transportsektorn att ge sin syn på järnvägens framtida organisation.