Kalmar kraftsamlar för snabbare tågresor

Kalmar C. Foto: Christer Wiik
Kalmar C. Foto: Christer Wiik

Regionen satsar hårt för att få till stånd en nära geografisk dragning av kommande höghastighetsbana. Kommunen och Linnéuniversitetet är övertygade om fördelarna och nu ställer sig flertalet större företag i Kalmar bakom satsningen. 

– Vi anser att man ska lägga höghastighetsbanan där det bor mest folk. Arbetsmarknadsregionen i sydost har 800 000 invånare och det är bara storstäderna som har en högre tillväxt, säger Anneli Sjöstedt, vd för Electragruppen AB.

Hur den nya höghastighetsbanan ska dras är fortfarande inte klart och de flesta kommuner och regioner längst med sträckan ser stora vinster med få eller flera tågstopp. Sydostkommunerna gör naturligtvis också det.

– Det är avgörande att Kalmar, Växjö och Karlskrona är helt överens och arbetar mot samma mål. Sydöstra Sverige behöver samarbeta mer och knytas ihop som en gemensam arbetsmarknadsregion, det kommer att ge en betydelsefull effekt på arbetsmarknaden i hela södra Sverige. Med förbättrade restider kommer vi även att kunna behålla studenter och försörja regionens företag med välutbildad kompetens, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).
Ett stort antal kommuner har därför skapat Nätverk höghastighetsbanan för att göra ett gemensamt politiskt avstamp för en östlig sträckning av höghastighetsbanan. Nätverket höghastighetsbanan består av kommunerna Kalmar, Karlskrona, Nybro, Emmaboda, Lessebo, Växjö, Alvesta, Älmhult, Hässleholm, Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län, Blekinge Tekniska Högskola och Linnéuniversitetet. 
I Kalmar ansluter sig även Electragruppen AB med vd Anneli Sjöstedt, Gota Media AB med marknadsområdeschef Thomas Grahl och Norden Machinery AB med vd  Thomas Johansson i spetsen. Och gruppen är klara över vikten av en ostlig dragning av den nya höghastighetsbanan.
– Vi anser att man ska lägga höghastighetsbanan där det bor mest folk. Arbetsmarknadsregionen i sydost har 800 000 invånare och det är bara storstäderna som har en högre tillväxt. Genom att koppla höghastighetsbanan med Kust‐till‐kustbanan skapas en även en kreativ infrastruktur där sju universitet och högskolor, från Linköping ner till Malmö, knyts närmare varandra, säger de i en gemensam kommentar.
Nätverket håller som bäst på att ta fram beslutsunderlag till regeringen där vi vill belysa alla fördelar med höghastighetsbanan genom Växjö kommun och också ha en station placerad här. Det här är det största samhällsbyggnadsprojektet i vår tid. Sydöstra Sverige har en unik chans att skapa hållbara förutsättningar för vår regions långsiktiga utveckling genom ett starkt samarbete mellan kommuner, lärosäten och näringsliv. Därför anser vi att en sträckning som går in via Hässleholm och därefter via Älmhult till Växjö och vidare mot Jönköping är det bästa alternativet.
Regeringen har utsett två så kallade Sverigeförhandlare som ska ta fram förslag och metoder för finansiering, samt förslag för utbyggnadsstrategi för nya stambanor för höghastighetståg.