Iryo går in i marknaden för höghastighetståg i Spanien

Iryo räknar med att lansera sin första höghastighetstjänst mellan Madrid och Barcelona den 27 november. Foto: Iryo

Globalvia har förvärvat 24 procent i Iryo-ägaren ILSA. De tre aktieägarna i Iryo är numer Trenitalia med 45 procent , Air Nostrum med 31 procent och Globalvia med 24 procent.

Globalvias vd Javier Pérez-Fortea kommenterar förvärvet med att "att vara en del av den största spanska privata järnvägsoperatören förstärker vårt engagemang för nya former av mobilitet i de länder där vi är verksamma. Höghastighetståg kommer att vara ett viktigt element för hållbar mobilitet, och vi hoppas kunna gå vidare på detta område tillsammans med våra partners”.

Iryo räknar med att lansera sin första höghastighetstjänst mellan Madrid och Barcelona den 27 november. Biljettförsäljningen öppnade den 15 september för trafiken Madrid – Zaragoza – Barcelona med 12 tåg varje väg per dag på vardagar.

Detta kommer att kompletteras med en rutt som förbinder Madrid med Cuenca och València. Iryo planerar också att lansera resos mellan Madrid, Córdoba och Sevilla/Málaga under första kvartalet 2023 och förbindelsen Madrid, Albacete och Alacant planeras från juni.