Flyget har länge haft avancerade simulatorer sina utbildningsprogram. Det har visserligen också funnits tågsimulatorer en längre tid, men de har inte varit tillräckligt realistiska för professionellt bruk. Nu har Stockholms tunnelbaneoperatör, MTR, driftsatt en simulatoranläggning som är helt verklighetstrogen och anpassad till Stockholms tunnelbanenät.
Det är alltså MTR, som driver Stockholms tunnelbana på uppdrag av SL, som ligger bakom framtagandet av Sveriges modernaste simulatoranläggning för spårtrafik. Den nya simulatoranläggningen som ligger i Blåsut i södra Stockholm, är den enda i sitt slag i Sverige.
Anläggningen består av dels två fullskaliga simulatorer med körhytter från tunnelbanans C20-tåg, dels två mindre varianter med samma funktioner, samt en trafikledningsmodul varifrån instruktören styr de situationer som föraren ska träna på. Simulatorerna kommer att göra så att utbildningskapaciteten för tunneltågförare dubbleras och de kommer att användas för både grundutbildning och fortbildning.
Samtliga stationer i systemet
Simulatoranläggningen är helt verklighetstrogen och anpassad till Stockholms tunnelbanenät. Samtliga linjer och stationer finns inlagda i systemet och även miljön runtomkring, byggnader och stationsdesign, ser ut som i verkligheten. Detta för att förare ska känna igen omgivningarna på de tre banorna, såväl som hyttmiljön när de kommer ut i trafiken.
- Det är inte som ett TV-spel, utan har en helt annan realism, säger Peter Viinapuu, vd MTR Nordic och fortsätter:
- Anläggningen är ensam i sitt slag i Sverige och den kan närmast jämföras med flygets simulatorer. MTR har 13 liknande anläggningar världen över så vi känner väl till tekniken och metodiken.
Scenarier spelas upp och sparas
Men det nya simulatorsystemet ges både kommande och befintliga tunneltågförare även helt nya möjligheter att träna på rutiner för situationer utöver det vanliga, såsom brand i tunnel, pågående arbeten på spårområdet, obehörigt spårbeträdande samt föremål på spår, men även uppkomna tekniska problem kan simuleras.
- De blivande förarna kan öva på alla moment om och om igen och allting sparas, vilket innebär att när man kört sitt pass, så kan man studera hela händelseförloppet, avslutar Peter Viinapuu.