Klartecken för Stuttgarts järnvägsstation

Foto: Fremdenverkehrsamt Stadt Stuttgart
Så kommer det att se ut under jorden om ett par år. Bild: Projekt Stuttgart 21 von Deutsche Bahn.

Kampen om ett av Tysklands största enskilda infrastrukturprojekt är avgjord. Motståndarna till det mycket omstridda bygget av ny underjordisk järnvägsstation i tyska Stuttgart led ett svidande nederlag i en folkomröstning. 

Förespråkarna vann folkomröstningen med nästan 59 procent, mot 41 procent för motståndarna. Omröstningen, som ägde rum den 27 november handlade om huruvida delstaten skulle kliva ur sin del av finansieringen av projektet som enligt planerna ska kosta cirka 40 miljarder kronor.

Delstatens del uppgår till ungefär en fjärdedel av det, men Deutsche Bahn vill att delstaten, som efter senaste valet leds av en delstatspresident from de Gröna, betalar minst hälften av kostnaderna. 

Byggplanerna har de senaste åren lett till enorma demonstrationer. För ett år sedan skadades hundratals demonstranter i sammanstötningar med polisen. Projektet har debatterats i hela Tyskland, men nu ser det alltså till slut ut att bli av. Detta även om flera motståndare trots det svidande nederlaget lovat fortsatt kamp. De flesta tyskar stöder dock projektet.