DSB: "Öresundstågen kör vidare"

Foto: Dh8b

Tågskandalen med DSB First, som kör Öresundstågen, har nu lett till att den skotske delägaren First Group förhandlar om att dra sig ur samarbetet. Tills vidare ska dock tågtrafiken fungera normalt, lovar DSB på en presskonferens.– Vi förhandlar om en modell som ska säkra trafiken på lång sikt. På kort och på mellanlång sikt är det helt klart: Tågen kör vidare, ingen diskussion, säger DSB:s styrelseordförande Mogens Granborg.Han bekräftar att skotska First Group förhandlar om att dra sig ur samarbetet.För att röja upp i bolaget avsätts 725 miljoner danska kronor.

– Det finns inga planer på konkurs, försäkrar DSB:s styrelseordförande Mogens Granborg.Om den uppkomna situationen säger han:

– Det är oacceptabelt att den har kunnat uppstå och det är oacceptabelt att styrelsen inte varit uppmärksam på detta.Det är i den svenska delen av verksamheten som DSB First haft störst problem, konstaterar Mogens Granborg.

– Senast i dag på morgonen fick vi höra att tågen från Sverige är försenade, säger han.Han medger att han som styrelseordförande i efterhand ångrar att styrelsen inte agerat kraftigare tidigare.

– Det här är en jätteöverraskning för DSB:s styrelse och det är helt oacceptabelt.Dåligt fungerande infrastruktur på den svenska sidan är enligt styrelseordföranden inte den enda orsaken, men pekas ut som en del av orsakerna till problemen inom DSB First.

– Vi förutsåg inte konsekvenserna av de mycket stora ombyggnaderna på svensk sida, säger Granborg och syftar bland annat på Citytunnelprojektet i Malmö.På TT:s fråga om DSB First lade ett för lågt anbud när bolaget fick uppdraget att köra Öresundstrafiken, svarar han:

– Det skulle kunna vara så.

(TT)