Med anledning av 2013 års Stockholmsöverenskommelse om en utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm så arrangerades en presskonferens i Kungsträdgårdens tunnelbana, där företrädare för berörda kommuner och landsting tog chansen att ge sin syn på denna historiska händelse för huvudstadens kollektivtrafik.
Överenskommelsen innebär att tunnelbanan byggs ut till Nacka, Arenastaden och Barkarby samt att blå linje byggs ut till Gullmarsplan och kopplas samman med grön linje för kraftigt ökad kapacitet genom centrala Stockholm. Utbyggnaden innebär nio nya stationer och en ökad tillgänglighet till flera delar av centrala Stockholmsregionen. Utbyggnaden av tunnelbanan startar senast 2016 och de tidigaste delarna börjar trafikeras cirka år 2020.
En utbyggd tunnelbana skapar förutsättningar för ökad bostadsbebyggelse. Överenskommelsen innebär också att kommunerna åtar sig att själva eller genom annan markägare/entreprenör uppföra ca 78 000 bostäder i tunnelbanans närområde fram till år 2030.
En höjd och breddad trängselskatt för att åtgärda trängseln i vägnätet möjliggör en finansiering av närmare hälften av de 19,5 miljarder som är investeringskostnaden för dessa tunnelbaneutbyggnader. Därutöver bidrar staten med ytterligare en fjärdedel, kommunerna med ännu mer och landstinget betalar utöver 650 miljoner för infrastrukturen även hela kostnaden för fordon och depå.
- Stockholm växer och huvudstadens tillväxt är viktig för hela landet. Vi har nu sett till att förhandla fram en lösning med kommunerna som möjliggör byggandet av 78 000 nya bostäder. Finansieringen består av trängselskatter, statliga anslagsmedel, samt anslag från kommuner och landsting, säger HG Wessberg, regeringens förhandlingsperson.
Catharina Håkansson Boman, regeringens biträdande förhandlingsperson, berättade vidare om finansieringslösningen:
- Trängselskatten utgör nästan hälften av finansieringen av hela infrastruktursatsningen och det är första gången trängselskatten används för att bygga ut kollektivtrafiken. Parterna är också överens om både nivåerna på skatten och hur dem ska användas. Alla som kör bil i Stockholmsregionen är därmed med och betalar och varje krona går tillbaka till regionen. Kort sagt med den här satsningen ges Stockholmsregionen bättre möjligheter att möta befolkningsökningen och växa som en hållbar region.
Apropå befolkningsökningen så spår Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd i Stockholm, att Stockholmsregionen kommer att växa ytterligare under den närmaste tiden.
- Stockholmsregionen är den snabbast växande regionen i hela Europa. Om trettio år är prognosen att samtliga 26 kommuner i Stockholms län tillsammans spränger 3 miljonersvallen.
Christer G Wennerholm, Trafiklandstingsråd i Stockholm, menar att det var länge sedan det gjordes en sådan här stor satsning inom huvudstadens kollektivtrafiksystem.
- Det är ett historiskt tunnelbanepaket som vi idag presenterar. Stockholm behöver mer kollektivtrafik och därför är det väldigt bra att vi idag kan presentera en mycket kraftfull utbyggnad av tunnelbanenätet. Det här innebär en satsning på tunnelbanan som inte har gjorts sedan 70-talet. På detta görs även satsningar på Röda linjen, där vi får nya tåg och ett nytt signalsystem. Det innebär att vi här kan transportera 30 till 35 procent flera passagerare i framtiden.
Sten Nordin, kommunstyrelsens ordförande i Stockholm, tillika finansborgarråd, understryker möjligheten till ökat bostadsproduktion.
- Det här satsningen möjliggör våra höga ambitioner till bostadsbyggande, vilket är nödvändigt för att Stockholm ska kunna fortsätta växa.
Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, påpekar att satsningen kommer att ge bättre framkomlighet och mindre trängsel i en av de regioner som växer snabbast i Storstockholm, nämligen Nacka/Värmdö. Men han underströk också att Nacka är direkt granne med huvudstaden och att kommunen nu ges möjligt att bli mer stadsmässig.
- Vi ser att Nacka och Stockholm växer ihop mer och mer och denna satsning ger oss möjlighet att bygga en tät och attraktiv levande stad i Nacka.
Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, underströk att Solna är i stark tillväxt och i synnerhet är det två nya stadsdelsområden som här dominerar. Hagastaden och Arenastaden, som kommer att få varsin tunnelbanestation i och med utbyggnaden.
- Det innebär att Solna får en helt ny tunnelbanelinje i Sveriges största tillväxtområde, Hagastaden och Arenastaden. När områdena är färdigbyggda kommer här att finnas cirka 60 000 arbetsplatser. Sveriges till ytan näst minsta kommun, kommer att ha tre olika tunnelbanelinjer, vilket är helt unikt, uttryckte Granfalk.
Cecilia Löfgreen, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, ser helt nya möjligheter med den nya tunnelbanesträckningen som kommer att passera den nya stadsdelen Barkarbystaden, som ligger på gamla Barkarby flygfält, och ansluta till pendeltåget via Barkarby station. Detta menar hon, kommer att skapa helt nya resmönster.
- Genom att bygga ihop tunnelbanan med pendeltåget skapas en naturlig omstigningspunkt. I och med Mälarbanan kommer Barkarby station, Stockholm Väst, bli en en superknutpunkt för Stockholmstrafiken, med omstigningsmöjligheter för både regionaltåg, pendeltåg, tunnelbana och bussar. Genom att även Förbifart Stockholm passerar i närheten kommer det också att gå snabbt att byta till bussar som löper via Förbifarten till sydvästra Stockholm. Järfälla kommun kommer i och med detta beslut även kunna bidra med minst 14 000 bostäder.