”Tågresenärer behöver inte bli strandsatta”

Foto: Vi Resenärer
Foto: Vi Resenärer

För några veckor sedan skrev vi att ett samarbete mellan tågbolagen och bussbolagen skulle lindra följderna för resenärerna vid planerade tågstopp. I dagsläget sätter SJ in bussar bara på den sträcka som inte är framkomlig, exempelvis Stockholm-Södertälje. Det skriver Jan-Åke Bosell, företrädare för Idégruppen Vi Resenärer. 

Swebus VD Joakim Palmkvist efterlyste nyligen ett samarbete mellan expressbussbolagen och tågbolagen, främst SJ, så att resenärerna kunde utnyttja motorvägarna när järnvägen inte fungerar. Swebus ställde inte in enda tur under stormen Simone och det har de inte behövt göra de senaste tio åren. Han frågar sig varför bussbranschen inte bjöds in när infrastrukturminister Catharina Elmäster-Svärd hade "husförhör" med tågbolagen inför kommande vinter.

Hans inlägg har stött på stort motstånd från järnvägssidan. Tågoperatörernas VD Christel Wiman säger att det redan finns ett samarbete och att inlägget var ett försök från Swebus sida att konkurrera med de bussbolag som har ett etablerat samarbete.

Christel Wiman har inte gjort läxan. Det är så att när SJ bestämmer sig för att sätta in ersättningstrafik så får tågresenärerna åka buss, men när SJ inte sätter in någon ersättningstrafik då blir tågresenärerna helt strandsatta. Så var det inför stormen Simone och så har det varit ett antal gånger tidigare. SJ säger i dess fall att det är ingen idé med ersättningstrafik för vägarna är inte framkomliga. Nu senast ska SJ:s presschef ha sagt i radion att det inte känns säkert på vägarna!  Vilken grund fanns för dessa påståenden?

När Trafikverket stoppade trafiken på ett antal järnvägar inför stormen Simone borde de också ha informerat om läget på vägarna i berörda områden och gett resenärerna tips om alternativa färdvägar till tåget. Samtidigt som tusentals tågresenärer blev strandsatta i Stockholm och Göteborg var E20 framkomlig.

Trafikverket arbetar årligen med att trädsäkra de olika bandelarna. Långt ifrån alla större bandelar är i dag trädsäkrade men det är sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.. Trots detta stoppade Trafikverket tågen på  dessa banor inför stormen Simone.

Christel Wiman erkänner i sitt inlägg att järnvägarnas stomnät inte är lika framkomligt och välskött som motorvägarna, där fallande träd sällan är ett problem. Men hon vill tydligen inte att tågresenärerna ska upptäcka detta genom att ta en expressbuss.

Det är sorgligt att branschorganisationen Tågoperatörerna intar denna negativa ställning till ett utökat samarbete med bussbranschen. Christel Wiman borde tänka på att det är bussbranschen som alltid räddar trafiken när det är störningar i tågtrafiken och det är det nästan varje vecka.

Om fler ska välja att åka kollektivt i stället för att ta bilen måste tågets beredskap vid störningar förstärkas. Det går bara inte att låta tågresenärer bli strandsatta på en station i timmar. Ersättande trafik måste snabbt anordnas i samarbete med bussbranschen, taxi och flyget.

Trafikverket har redan aviserat stopp i tågtrafiken i vinter när man bedömer att tåg kan fastna ute på linjen. SJ och de andra tågbolagen måste ha färdiga planer för hur resenärerna kommer vidare utan timslånga stopp och de måste  tänka på att det går snabbare att rensa en motorväg från snö än att göra en järnväg farbar efter ett snöoväder.