Tvärbanans Solnagren öppnad

Tvärbanan vid nya stationen vid Solna Centrum. Foto: Simon Matthis
Solnas kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (m), Stockholms finansborgarråd Sten Nordin och Stockholms trafikborgarråd Christer G Wennerholm. Foto: Simon Matthis

På söndagen den 27 oktober invigdes snabbspårvägen Tvärbanans Solnagren, en ny sträckning från Solna centrum till Alvik och vidare mot Liljeholmen och Hammarby sjöstad. Till skillnad från de flesta SL-linjer, som går in och ut från Stockholms city, går Tvärbanan på tvären och förbinder buss-, tunnelbane- och pendeltågslinjen.

Under premiärturen blev vagnarna snart fulla med passagerare i Solna centrum, varifrån tåget avgick. I Sundbyberg väntade nyfikna i stora mängder. Där pågick sedan festligheter och aktiviteter hela dagen.

– Idag klipper vi inte band, utan knyter band, sade Stockholms trafikborgarråd Christer G Wennerholm vid invigningsceremonin. Han syftade då på Tvärbanans betydelse för att förbinda stadsdelar med varandra.

Tvärbanan har blivit en större framgång än vad man först väntade sig, menar Christer G Wennerholm.

– Det visar betydelsen av att vara visionär, sade han.

– Jag har tidigare erfarenhet av utbyggnaden av Tvärbanan från Gullmarsplan till Sjöstaden. Det blev en viktig och fin start för den nya stadsdelen. På liknande sätt är det med den här förlängningen. Den når områden som det tidigare inte varit så lätt att komma till med kollektivtrafiken, sade finansborgarrådet Sten Nordin.

Efter invigningen serverades en sex meter lång spårvagnstårta. Samtidigt sattes Solnagrenen i reguljär trafik och alla fick åka gratis.