Algeriets första tunnelbana invigd

Foto: RHDHHB

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika invigde officiellt landets första tunnelbana den 31 oktober. Tunnelbanelinjen är nu redo att tas i drift.

Bygget av den första fasen av Algers tunnelbanelinje 1, som länkar Hai el Badr i sydost till Tafourah Grande Poste i centrum, har tagit nästan tre decennier att genomföra. Den 9,2 kilometer långa linjen går norrut från Hai el Badr och sedan viker västerut för att följa kusten till Algers centrum. Utvecklad av Entreprise Métro d'Alger, så drivs den av RATP El Djazair under ett åttaårigt driftkontrakt.

De första tunnlarna grävdes av lokala företag, men i januari 2006 tilldelades ett Siemens-lett konsortium, tillsammans med CAF och Vinci Construction, totalentreprenaden för slutförandet av anläggningsarbetena. Kontraktet var värt 380 miljoner euro.

I en stad med mer än tre miljoner invånare, förväntas den nya tunnelbanelinjen transportera 300 000 passagerare per dag på medellång sikt. EMA planerar för närvarande en förlängning av linje 1 på 3,5 kilometer, samt ytterligare två separata linjer i staden.