Mälarbanan stängs tillfälligt

Spårläggning vid Jakobsbergs station på Mälarbanan. Foto: Kenneth Hellman.

Trafikverket stänger tillfälligt av järnvägen mellan Barkarby och Kallhäll för att komma vidare med arbetet att bygga ut till fyra spår. Avstängningen sker från onsdag 25 september klockan 22.00 till måndag 30 september klockan 04.30.

När sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll i framtiden är helt utbyggd från två till fyra spår kommer pendeltågen att få sina egna spår. Det blir mer plats för alla tåg och risken för tågköer minskar. Såväl pendeltåg, regionaltåg, fjärrtåg som godståg kommer att kunna köra tätare turer med bättre punktlighet.

Under avstängningen pågår ett intensivt arbete utefter hela sträckan Barkarby-Kallhäll, på vissa ställen dygnet runt.

De som bor och jobbar nära byggarbetsplatserna kan komma att störas av pålning, grävarbeten, sprängning, borrning och transporter.

Tågresenärer kommer att få längre restider under avstängningen. Pendeltågen mellan Spånga och Bålsta ersätts med bussar. Fjärrtågen, tåg mellan Stockholm och Örebro via Västerås, leds om eller ersätts med bussar viss del av sträckan.

– Vi behöver stänga av järnvägen flera gånger om året för att komma åt att arbeta på spåren, säger Anna Lundman, projektchef i projekt Mälarbanan. När det är möjligt gör vi avstängningarna när färre reser, till exempel vid helger och långhelger. Men den här gången måste vi tyvärr använda två vardagar också.

SL och SJ informerar om ersättningstrafik och alternativa resvägar.

Nästa längre avstängning av sträckan mellan Barkarby och Kallhäll planeras till påskhelgen 15-22 april 2014. Därutöver planeras ytterligare två längre avstängningar under 2014