Strejkvarsel mot tåg i midsommar

Foto: Christer Wiik

Fackförbundet Seko varslar om stridsåtgärder på flera avtalsområden. Lagom till midsommar tas 1 500 tåganställda ut i strejk om inte facket och Almega kan komma överens.

Sekos varsel inom järnvägsområdet handlar främst om den upphandlade spårtrafiken i Stockholm, Västsverige och Skåne.

Strejken berör omkring 1 500 Sekomedlemmar och inleds den 20 juni klockan 03.00. Seko vill ha förstärkt skydd för medlemmar som får ny arbetsgivare när tågoperatören byts ut.

- Vår erfarenhet är att vid varje upphandling pressas de lokala avtalen nedåt. Nu tycker vi att vi har passerat gränsen, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Arbetsgivarorganisationen Almega bedömer att Sekos varsel kommer att slå hårt mot midsommartrafiken. Men Janne Rudén tror att effekten för resenärerna blir ganska liten.

- Det slår ju inte mot fjärrtrafiken utan mot lokal trafik i Stockholm och Göteborg och i Skåne. Det är korta sträckor vi talar om och på många ställen finns det alternativ med busstrafik.

Parterna väntar nu på att medlare i konflikten ska utses, vilket tros bli klart på måndagskvällen eller tisdagen.

På måndagen varslade Seko dessutom om konflikt på telekomområdet och för Fastighetsanställdas förbunds medlemmar inom serviceentreprenad.

(TT)