USA investerar i San Franciscos spårvägar

Foto: Edward Betts

USAs transportminister Ray LaHood har tillkännagivit ett avtal om att anslå 942 200 000 dollar för att förlänga San Franciscos "Third Street"-system av pendeltåg genom stadens Chinatown. Investeringen utvecklar nätet av snabbspårvägar till den kommunikationsberoende Third Street-korridoren för första gången på 50 år.

Den nya "Tredje Tvärbanans" förlängning, som är en del av San Francisco kommunala Central Subway-projekt, kommer att löpa från det centrala affärsdistriktet norrut till Chinatown och utmed en av stadens mest utnyttjade transportleder. När projektet är färdigställt kommer det att förbättra transiteringsalternativen mellan det finansiella distriktet och Union Square, med anslutning till Chinatown och den befintliga "Bay Area Rapid Transit", Caltrain och andra transporttjänster.

Det nya projektet omfattar byggandet av fyra nya stationer, tre av dem under jord. Den första fasen av T-Third Street-spårvägen togs i drift under 2007. Prognosen för kollektivresandet längs hela den 6,8 mil långa nya linjen är 43 700 dagliga resenärer, vilket är den högsta siffran för hela spårvägsnätet i San Fransisco.