Network Rail vill att EU stoppar fusionen mellan Siemens och Alstom

Network Rails underhållsteam i arbete vid en järnvägssträcka i Storbritannien. Foto: Network Rail

Vd:n för infrastrukturföretaget Network Rail, Andrew Haines, har skrivit till EU: s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, och uppmanat Europeiska kommissionen att intervenera mot den planerade fusionen mellan Siemens Mobility och Alstom. Haines anser, skriver Financial Times, att en fusion mellan järnvägsgiganterna "skulle leda till omfattande negativa följder för Storbritanniens järnvägar."

Enligt Financial Times betecknade Haines affären som ”ett av det mest betydande hotet mot vår verksamhet för närvarande" och bifogade att Alstoms och Siemens kombinerade verksamhet omfattade 93 procent av den brittiska signalmarknaden redan 2016-17.

Haines sa att om fusionen inte kan stoppas, "blir den juridiska vägen den enda möjligheten. Konkurrensen kan återställas genom en lämplig strukturell avyttring”, som innebär exempelvis försäljning av de element som tidigare utgjorde Invensys, ett stort företag, vilket Siemens förvärvade för 2,8 miljarder dollar i 2013.”

En pressrepresentant för Network Rail bekräftade till tidningen IRJ att Financial Times-berättelsen stämmer men att Network Rail har avböjt att kommentera uppgifterna.