Alstom installerar Wi-Fi på polska IC-tåg

Polska Pendolino IC-tåg ED250 på stationen i Katowice. Snart går det att surfa i dessa tåg. Foto: Wikimedia, kredit: Phil Richards

Polska tågoperatören Polskie Koleje Państwowe (PKP) tecknade avtal med Alstom för installation av Wi-Fi i Express InterCity Premium (EIP) -tåg, som ursprungligen byggdes av Alstom som Pendolino-tåg. De första EIP-tågen med tillgång till gratis trådlöst internet kommer att starta på polska järnvägsnätet senare under hösten 2018. Kontraktet uppgår till 31,7 miljoner polska zloty (7,3 miljoner euro) och omfattar underhåll under 5 år.

I augusti i år genomfördes lyckade pilotprov på Wi-Fi-enheter i Pendolino-tågen. Installationen av trådlöst internet i EIP-depåerna startar i september. Enligt planen ska det i slutet av 2018 finnas Wi-Fi tillgängligt i 200 konventionella tågvagnar och detta antal förväntas öka ständigt.

Kontraktet mellan PKP Intercity och Alstom, innebär också att det upprättas en telekomoperatörtjänst och parterna kommer också underteckna ett lämpligt datatillståndsavtal. Sålunda kommer användardata att anpassas på ett korrekt och kompatibelt sätt till den nuvarande polska lagen om skydd av personuppgifter.

Det blir Alstoms team i Warszawa, som kommer att ansvara för installationen av Wi-Fi-enheterna i Pendolinos ED 250. Enligt avtalet kommer företaget att skapa ett Wi-Fi-installationsprojektlag samt säkerställa leverans och underhåll av dessa enheter och utbildning av PKP Intercity´s personal.