Marockanska järnvägsoperatören redo för höghastighetstjänster

Marockos första höghastighetstågslinje är inställd på debut i juni 2018. Magharebia- Flickr

Marockanska järnvägsbolaget National Railways (ONCF) meddelade att det är berett att öppna Afrikas första höghastighetslinje under tredje kvartalet i år.

På en konferens i Dubai den 12 mars sade ONCF: s direktör för höghastighetstågens underhåll, Luciano Borges, att 99 procent av den 183 kilometer långa höghastighetslinjen mellan Tanger - Kenitras är nu klar.

I fråga om rullande materiel har 97 procent levererats hittills av Alstom, av infrastrukturen har 95 procent byggts och när det gäller driftsförberedelserna så har man avklarat 78 procent av målbestämningen.

Rälsläggningen slutfördes i oktober 2017 och sista delen av sträckan lades i november. 25kV 50Hz AC-elektrifieringssystemet aktiverades i början av januari och det integrerade kommandocentret rekvirerades i februari. Stationerna kommer att bli färdiga i juni, då den nya linjen överlämnas till ONCF av entreprenörerna för en serie av testkörningar.

ONCF har etablerat ett operativt team, ett slags taskforce, för att kunna säkerställa att företaget är berett att börja använda kommersiella tjänster under tredje kvartalet.

 Tillsammans med ledande befattningshavare omfattar arbetsgruppen personal från alla avdelningar i företaget och den kommer att använda sig av riskmappningsmetod för att kunna identifiera mer än 150 åtgärder, som är uppdelade på nio ämnen.

ONCF har anställt 479 nya medarbetare som en del av projektet. Dessutom kommer företaget att anordna totalt 10 000 timmar av utbildning innan höghastighetstjänsten börjar.

Källa: IRJ