Premiär i Sydney för Alstoms nya Citadis X05

Alstom Citadis är en produktfamilj av låggolvsspårvagnar och light rail-tåg som tillverkas av Alstom Transport. Till 2017 hade 1 800 Citadis-spårvagnar satts i trafik. Foto: Alstom Transportation

Alstom meddelade nyligen att världens första Citadis -spårvagn av typ X05 Light Rail Vehicle (LRV) har inlett en drift- och testserie i Sydney, vilket markerar en betydande milstolpe när det gäller leveranser av rullande materiel till stadens linjenät.

Trafikbolagen CBD och South East Light Rail, bygger för närvarande en ny 12 kilometer lång spårvagnslinje med 19 hållplatser för Sydney. Linjen som sträcker sig från Circular Quay längs George Street till Central Station, genom förorterna Surry Hills till Moore Park, och sedan till Kensington, Kingsford via Anzac Parade och Randwick via Alison Road och High Street.

När linjen är färdig kommer LRVs operatör att sätta in 67 meter långa spårvagnar, som kommer att ha plats för upp till 450 personer, vilket motsvarar upp till nio standardbussar.

Linjen kommer att kunna transportera upp till 13500 passagerare i timmen, vilket förväntas minska trafikstockningar på Sydneys gator avsevärt och bidra mer punktligare körtider för pendlare.

Citadis finns i varianter som duospårvagnen Citadis Dualis och regionalbanetåget RegioCitadis. Citadis är inte en standardmodell, men konstruktionsprincipen är samma för olika varianter, med undantag av RegioCitadis. De har antingen 100 procent eller 70 procent låggolv.

Citadis-spårvagnar tillverkas framför allt i Alstoms fabriker i La Rochelle i Frankrike och Barcelona i Spanien. De tillverkas också i bland annat Annaba i Algeriet.

Citadis-ekipage tillverkas med tre–sju moduler med en längd på mellan 24 och 45 meter. Vagnarna är mellan 2,4 och 2,65 meter breda.

Källa : Alstom