Spårvagnstrafiken startade till Tallinns flygplats

Tallinn tram to Airport. Foto: kredit: Pjotr Mahhonin

Den 30 augusti hölls en ceremoni i den estniska huvudstaden Tallinn för att markera öppnandet av första spårvagnslänken från den framtida Rail Baltica-stationen i Ülemiste till Tallinns Lennart Meri - Airport.

Utvidgningen av stadens 39 km långa spårvagnsnät fungerar fullt sedan den 1 september, men mindre arbeten med landskapsarkitektur behöver fortfarande slutföras. Spårvagnarna kommer att färdas med 6-minuters intervaller under högtrafik.

Byggandet av en förlängning av 1,5-kilometer, som omfattar också en 150 m lång tunnel under järnvägen och en fyrfilig väg, inleddes i augusti 2016. Projektet har kostat 11,5 miljoner euro, varav 85 procent finansierades av Europeiska unionens Connecting Europe Facility- program (CEF) som en del av Rail Baltica-projektet. Staden Tallinn finansierade resterande 15 procent.

- Den nya spårvagnslinjen, som nu förbinder flygplatsen, Rail Balticas framtida huvudpassagerarterminal i Ülemiste och i centrala Tallinn, är det första konkreta resultatet av Rail Baltica, århundrades infrastrukturprojekt i Estland, säger Kristjan Kaunissaare, koordinator av Rail Baltica-projektet i Estlands ekonomi- och kommunikationsministerium.