SJ satsar på nattågen mellan Skåne och Stockholm

Foto: SJ

Investerar 150 miljoner kronor

En senare avgångstid från Malmö och färre stopp under natten. SJ fortsätter under 2018 satsningen på nattågen mellan Skåne och Stockholm. Om ett år kommer de första moderniserade nattvagnarna i trafik, en investering på 150 miljoner kronor. Och premiären sker på Malmölinjen.

– En senare avgångstid från Malmö är efterfrågat av resenärerna, och färre stopp under natten ger en behagligare resa. I Älmhult väljer de flesta att resa med X 2000 som numera stannar på orten tio gånger om dagen vilket gör att uppehållet med nattågen heller inte behövs, säger Petter Essén.

SJ storsatsar på nattågen som är en naturlig del av tågutbudet i ett avlångt land som Sverige och resandet ökar. Antalet resenärer med nattågen till och från Skåne har fördubblats de senaste åren. Under året har alla sov- och liggvagnar utrustats med wifi som resenärerna får nyttja gratis. Nästa steg är en modernisering av alla nattvagnar som får nya ytskikt, textiler, förbättrad ventilation, toaletter och duschar. Satsningen är på 150 miljoner kronor och den första upprustade vagnen rullar ut hösten 2018 och då i nattågen från Skåne.

– Nattågen är ett viktigt komplement till våra X 2000-tåg på linjen Köpenhamn – Malmö – Stockholm. Att resa under natten gör att man är framme tidigt på morgonen utan att behöva gå upp tidigare. I nästa tidtabell fortsätter vi att göra nattågen ännu mer attraktiva, säger Petter Essén, affärschef för linjen Köpenhamn – Malmö – Stockholm.

Förutom linjen Stockholm – Malmö kör SJ även nattåg på linjen Göteborg – Stockholm – Duved under högsäsong vinter och sommar, samt på uppdrag linjen Göteborg – Stockholm – Luleå/Narvik.