Region Skåne: Elbussar istället för spårvagnar i Malmö

- Malmöexpressen har hittills varit en succé. Jag tror det är helt rätt att fortsätta bygga liknande linjer och driva dem helt på el. Då får vi en toppmodern lösning till en relativt billig peng som vi dessutom vet passar i Malmö, säger Cristina Glad (L) oppositionsledare i kollektivtrafiknämnden. Foto: Region Skåne

Region Skåne vill ha elbussar istället för spårvagnar i Malmö. Alliansens tidigare aviserade linje om fler expresslinjer i Malmö vann till slut och S och MP har därmed övergett sina planer på spårväg i Malmö. Det står klart efter ett sammanträde med kollektivtrafiknämnden där en avsiktsförklaring inför Sverigeförhandlingen antogs.

- Malmöexpressen har hittills varit en succé. Jag tror det är helt rätt att fortsätta bygga liknande linjer och driva dem helt på el. Då får vi en toppmodern lösning till en relativt billig peng som vi dessutom vet passar i Malmö, säger Cristina Glad (L) oppositionsledare i kollektivtrafiknämnden.

- Det är viktigt att satsa på den mest kostnadseffektiva kollektivtrafiken. För Malmö är det bussar. Då får vi mest trafik för pengarna. Drivs bussarna med el är de dessutom lika miljövänliga som spårbunden trafik, säger Christer Akej (M) ledamot i i kollektivtrafiknämnden.

- Skåne ska ligga i framkant och föregå med gott exempel vad gäller miljövänlig kollektivtrafik. Med elbussar i expresslinjer gör vi just det, så jag är självklart mycket glad att vi kunnat komma överens, säger Lars Hansson (C) ledamot i kollektivtrafiknämnden.

- Expressbussarna är ett pålitligt alternativ där vi vet vad vi får. Men framförallt är det ett relativt billigt alternativ som gör att vi har råd att satsa även utanför Malmö där behoven också är stora, säger Ing-Marie Nilsson Axelsson (KD) ersättare i kollektivtrafiknämnden.
Källa: Region Skåne