SJ om strejkvarslet

Foto: Christer Wiik

I samband med årets avtalsförhandlingar har fackförbundet Seko varslat om strejk för medlemmar inom spårtrafikområdet, med start 12 maj. Seko ställer bland annat krav på en löneuppgörelse på 6,5 procent under en treårsperiod med möjlighet till uppsägning varje år, samt en extra låglönesatsning för de med en lön under 24 000 kronor i månaden. Det skriver SJ  i ett pressutskick. 

Strejkvarslet är uppbyggt i tre steg. Från 12 maj klockan 14.00 tas bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal ut i strejk i Stockholmsområdet. Det kommer att drabba SJs tåg såväl som alla tunnelbanevagnar i Stockholm och ytterligare tågoperatörer då varslet berör både SJ-anställda och personal hos städbolag. Samtliga Sekomedlemmar försätts samtidigt i övertidsblockad.

I steg två som träder i kraft den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargo som jobbar med LKABs malmtåg ut i strejk. I det tredje steget som träder i kraft den 19 maj tas bland annat alla tågvärdar på MTRs pendeltåg i Stockholm och alla tågvärdar på Transdev i Skåne ut i strejk. Konflikten berör sammantaget cirka 1 000 Sekomedlemmar. På avtalsområdet har Seko cirka 10 000 medlemmar totalt.

Konflikten är mellan arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbundet Seko. SJ kommer i hög grad att drabbas av effekterna av konflikten, men är alltså inte indraget som part i konflikten.

- Nu ser vi över vilka effekter detta kommer att få för vår verksamhet och för våra resenärer. Men framför allt får vi följa den fortsatta processen mellan parterna, säger Magnus Ohlsson, arbetsrättsjurist på SJ. 
Källa: SJ