Miljövänlig teknik i Helsingfors spårvagnar

Spårvagn i centrala Helsingfors. Foto: Christer Wiik

I ett år har spårvagnar i Helsingfors testat uppvärmning med hjälp av det svenska biooljeföretaget Avantherms fossilfria värmeöverföringsvätskor. Resultatet är mindre underhållsbehov, färre driftstopp och mindre påverkan på miljön. Nu utökas användningen till fler spårvagnar i Helsingfors kollektivtrafik.

– Fossila oljor och kemikalier behöver ersättas i hela samhället. När de förnybara alternativen dessutom har högre prestanda och sänker underhållskostnaderna visar vi företagen att det samtidigt är ekonomiskt lönsamt att byta, säger Stefan Dufva, vd på Avantherm.

Den värme som indirekt genereras av spårvagnens bromsar transporteras till kupén med hjälp av Avantherms värmeöverföringsvätska. Det sker via värme- och ventilationsanläggningar, så kallade HVAC-system, från det finländska bolaget Lumikko. Lumikko ville byta från propylenglykol till fossilfri överföringsvätska, och samtidigt vara säkra på att vätskan klarar av Helsingforsvinterns stränga kyla med temperaturer ner mot minus 35 grader.

– Testerna har visat att Avantherms fossilfria olja är mycket effektiv både när det gäller att transportera värme och att skydda mot frysning vid riktigt kalla temperaturer. Dessutom har vi sluppit de problem vi tidigare haft med korrosion, vilket har minskat behovet av underhåll. Nu utökar vi användningen av den fossilfria oljan till fler spårvagnar, säger Ville Saikkonen, vd på Lumikko.

De grundoljor som används för Avantherms produkter levereras av finländska Neste, världens ledande tillverkare av förnybara oljor baserade på företagets NEXBTL-teknik.

– Vi är väldigt stolta över att kunna stödja kunder och partners som utvecklar förnybara lösningar i industriella applikationer baserade på Nestes grundoljor. Vi är glada att Avantherm har en ny förnybar lösning att erbjuda sina kunder, säger Tuomas Hyyryläinen, Senior Vice President, Emerging Businesses, Neste.

Avantherm har sedan 2010 utvecklat och testat förnybara, högpresterande alternativ till dagens fossila oljor och kemikalier. De första produkterna blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016.