”Tågresenärer trivs i det fria”

Foto: SJ

I den senaste mätningen från Friluftsbarometern 2016, framgår det att en tredjedel av personerna helst reser med tåg på sina resor inom Sverige. Dessa tågresenärer har samtidigt ett större friluftsintresse än riksgenomsnittet. 

Friluftsbarometern 2016, är en nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor utfört av Friluftsfrämjandet och TNS Sifo. Undersökningen omfattar 2000 svenskar över hela landet. Resultatet visar att en tredjedel av personerna helst reser med tåg om de själva får välja resesätt. Samtidigt ser man ett stort friluftsintresse bland just tågresenärer och att samma urvalsgrupp även har god koll på frågor som rör allemansrätten.

Undersökningen visar även att tågresenärer gillar att vandra i högre utsträckning än andra grupper. 55 procent uppger att de vandrar på fritiden. De ägnar sig även åt friluftsaktiviteter som fiske, klättring och skidåkning, både längd och utför.

– Att vi har resenärer som kombinerar sitt friluftsintresse med tågresande är ingen nyhet utan är snarare ett område som vi ser öka för varje år. Resandet till fjällen är exempelvis alltid populärt under vintersäsong där vi kontinuerligt ser att sportresandet ökar. På sommaren ser vi istället en ökning av barnfamiljer till friluftsområden och djurparker, då allt fler upptäcker fördelarna med tågresande säger Johan Dorfh, försäljningschef på SJ.