”Utan tåget lyfter inte flyget”

Bengt Westman vinkar av 5000:e tåget. Foto: Green Cargo

Green Cargo har under tio år transporterat flygbränsle mellan Gävle Hamn och Brista, utanför Arlanda. Nu firar bolaget jubileum med anledning av att 5 000 bränsletåg rullat mellan de två destinationerna.

Det var hösten 2006 som transporterna med flygbränsletransporterna startade. Volymerna med flygbränsle har ökat genom åren och idag kör vi två tåg om dagen sex dagar i veckan mellan Gävle Hamn och Brista lossningsstation utanför Arlanda. Det betyder att hittills har 136 000 lastbilar med flygbränsle försvunnit från vägarna och ersatts av en järnvägslösning med hög säkerhet och låg klimatpåverkan.

– Tio års samarbete och 5000 tåg! Vi är mer än nöjda med Green Cargo som leverantör av transporttjänsten. Det vi framförallt är mycket nöjda med är Green Cargos leveranssäkerhet och det fina samarbetet med Green Cargos produktionspersonal. De ser alltid möjligheten i stället för problemet, säger Bengt Westman, vd AFAB. A Flygbränslehantering AB (AFAB) ansvarar för det praktiska arbetet med mottagning, lagerhållning, kvalitetskontroll och distribution av flygbränslet från Gävle hamn via järnväg och pipeline till flygbränslelagret på Arlanda.

– Vi är stolta att erbjuda AFAB en hållbar järnvägslösning med hög säkerhet - både för kund och för samhälle. Det gläder oss att våra insatser i vårt hittills tioåriga samarbete ger AFAB den goda service som möter deras högt ställda krav, säger Lennart Andersson, kundansvarig på Green Cargo.