Danska järnvägen redo för vintern

Foto: Lars Horn/Banedanmark

De danska tågaktörerna, järnvägshållaren Banedanmark respektive tågtrafikoperatöreren DSB, samarbetar för att gemensamt hantera vinterproblematiken inom den danska järnvägen.

Växlarna inspekteras, snöplogar är redo och det finns en beredskapsplan för att ta bort snö och is från spåren.  En av de viktigaste uppgifterna för Banedanmark är att hålla cirka 4 000 växlar fria från snö. De flesta är eluppvärmda och har sin egen on/off funktion, men vädret kan vara så illa att det inte är tillräckligt, skriver Banedanmark.

Jens Jørgen Hansen, trafikansvarig på Banedanmark:- Vi är väl förberedda för kyla och snö, även om det nu är ett par år sedan då vintervädret verkligen påverkade tågtrafiken. Men det kan finnas situationer där vädret är så dåligt att det uppstår förseningar eller att det blir nödvändigt att dra ner på antalet avgångar för att säkerställa bästa möjliga järnvägstrafik, säger Hansen och fortsätter:- Skulle det uppstå förseningar eller inställda avgångar kommer vi att fokusera på att säkerställa snabb och pålitlig trafikinformation till resenärerna.

Banedanmark och DSB står i regelbunden kontakt med det danska väderinstitutet DMI.- Vi informerar resenärerna kontinuerligt bland annat via DSB App, säger Tony Bispeskov, informatör på DSB.