Nu bokas påskens inrikesresor

Foto: SJ

Om två och en halv månad är det påsk. Redan nu har folk börjat boka buss, tåg och flyg för att hälsa på släkt och vänner, åka till stugan eller fjällen. Än finns biljetter kvar, men vill du resa billigt är det dags att boka.

Bokningarna inför påskveckan har börjat men det finns fortfarande gott om platser kvar, uppger flygbolagen. Påsken infaller tidigt i år, i slutet av mars, och enligt Anders Engzell, kommunikatör på Malmö Aviation, kan det påverka tiden för bokning - åtminstone söderut.

-Trenden är att när påsken ligger i april så bokar man resan tidigare. Vår teori är att det har med våren att göra, man är säkrare på att vädret är bättre då och då är det trevligare att vara i sommarhuset. Det gäller framför allt från Stockholm söderut, det är många stockholmare som har sommarhus i Skåne, säger han.

SAS har just nu flest bokningar helgen innan påsk och den populäraste flighten är Stockholm-Luleå.

SJ, som släpper sina tågbiljetter 90 dagar innan avgång, har många platser kvar och uppger att Jämtland är ett särskilt populärt resmål under påsken.

Konkurrenten Snälltåget har efter jul noterat ett tydligt uppsving av biljettförsäljningen till fjällorterna Åre och Vemdalen.

-Det har märkts av tydligt de senaste dagarna. Men det finns fortfarande biljetter kvar, säger Snälltågets marknadschef Marco Andersson.

Vissa banarbeten ska genomföras under påsken och kommer att påverka somlig tågtrafik. Snälltåget inväntar tidtabell från Trafikverket och har tillfälligt stängt bokningen för påskdagarna på sträckan Stockholm-Malmö. Förhoppningsvis kan den öppna igen under nästa vecka.

Trots att bussresenärer tenderar att boka sina biljetter tätare inpå avgång har Swebus ovanligt många bokningar redan nu.

-Vi har dubbelt så mycket bokat till påsken jämfört med den här tiden förra året, säger tf presschef Jonas Berglund och tillägger att det kan bero på att påsken infaller tidigt.

Även sportlovet, som infaller tre till fem veckor före påsken, är en populär restid. Snälltågets resor till fjällen är delvis fullbokade vecka 7-8. SAS har dock flest sportlovsbokningar vecka 9. Många tar också bussen under sportlovsveckorna, Swebus bokningar har ökat med cirka 20 procent jämfört med förra året.

(TT)