VR Group planerar att ersätta Sm2-tåg med nya EMU:er

Av Sm2 tillverkades totalt 50 stycken under åren 1975-1981 i Valmets fabrik i Tammerfors. Tågtypen består av två delar, en motorvagn och en styrvagn. Sm2 kan köras utifrån båda ändorna. Foto: Wikipedia, kredit: Ralf Roletschek

Finländska järnvägsoperatören VR Group planerar att investera cirka 250 miljoner euro i förvärvet av en ny tågflotta, som ska ersätta äldre pendeltåg av typ Sm2, som för närvarande används för förortstrafik runt Helsingfors.

- Vi vill ersätta äldre tåg med nya, som har modernare utrustning och därför letar vi nu efter ett passande alternativ", säger VR-koncernen VD Rolf Jansson.

- Den nya utrustningen skall förbättra passagerarnas reseupplevelser. Vi har uppdaterat vår utrustning i flera omgångar redan under de gångna åren. Modern utrustning har en betydande inverkan på komfort. "

Sm2s byggdes mellan åren 1975-1981 och renoverades under tioårsperioden 2001-2011.

VR Group strävar därför efter att utvidga ordern, allt efter förortsutvecklingens omfång på kortade sikt i södra Finland.

VR Group säger att det senaste förvärvet av nya tågsätt är snart fullbordat.

Operatörer som deltar i en anbudsprocess i framtiden vill erbjuda sin eget rullande materiel som en del av företagets bud.