MTR utbildar lokförare och tågtekninker

Foto: MTR

Stockholmsregionen växer och trycket på kollektivtrafiken ökar i takt med att regionen expanderar och allt fler väljer tåget. För att klara utbyggnaden av kollektivtrafiken, stärka upp inom tåg- och fordonsunderhållsbranschen, samt vara väl förberedda inför det stora antalet pensionsavgångar som väntar de kommande åren, har MTR ansökt om yrkeshögskoleutbildningar för såväl lokförare som tågtekniker. Idag lämnade Myndigheten för yrkeshögskolan besked om att bägge utbildningarna beviljats start under 2019.

– Vi är otroligt glada över att vi fått våra ansökningar beviljade. I en hållbar samhällsutveckling är spårburen kollektivtrafik en av framgångsfaktorerna och genom att utbilda fler lokförare och tågtekniker kan vi bidra till att säkra tillväxten, säger Mark Jensen, vd MTR Nordic.

Jämfört med behovet drivs det idag för få utbildningar som ger den samlade kompetensen som krävs för att bli tågtekniker och det finns en stor efterfrågan från branschen. Interna fortbildningar och produktutbildningar ute på företagen har därmed blivit nödvändiga lösningar för kompetenssäkringen. Med MTR:s satsning startas en tågteknikerutbildning som kombinerar teoretiska och praktiska moment och gör studenterna redo att möta arbetslivet direkt efter avslutad utbildning. 

– Tågteknikerutbildningen kommer bedrivas av MTR med stöd från flera partners i branschen. Genom ett nära samarbete med många av de främsta aktörerna inom fordon och underhåll kan vi säkerställa att eleverna får kunskapen som behövs inom alla områden, säger Erika Enestad, vd MTR Tech.