Uppsala kommun säger ja till spårväg

Visionsbild av hur det kan se ut när Uppsala får spårväg. Bild: White

Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat att det blir spårväg i Uppsala, under förutsättning att medfinansieringen från staten går i lås. Spårvägen, som ska gå mellan Uppsala central, Gottsunda och Bergsbrunna, beräknas kunna tas i trafik 2029. Medfinansieringen beror i sin tur på om kommunen kan hålla sina åtaganden i de avtal som tecknats mellan staten, Region Uppsala och Uppsala kommun.

– Efter många år av utredningar och demokratisk process har vi nu fattat ett viktigt beslut för att förenkla många Uppsalabors vardag. Nu söker vi medfinansiering från staten för att få spårvägen på plats. Med spårvägen kommer många kunna resa enkelt i framtidens Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Arbetet med att skapa förutsättningar för spårväg i Uppsala har pågått sedan 2018. I samband med att detaljplanen var ute på samråd våren 2021 kom allmänheten och myndigheter in med synpunkter kring spårvägsprojektet. Då framkom bland annat att olika delsträckor har olika behov av fördjupningar, vilket vägts in i det fortsatta arbetet. Exempelvis har detaljplanen delats upp så att delsträcka A, B och C hanteras i en detaljplan medan delsträcka D bryts ut och hanteras i en egen detaljplan i det omarbetade förslaget. Allmänhet och myndigheter får tillfälle att lämna ytterligare synpunkter när detaljplanerna senare ställs ut för granskning.

– Det känns fantastiskt roligt att få det här beslutet som gör det möjligt för projektet att gå vidare till nästa fas av planeringen, säger Camilla Hanke Sönnerqvist, projektledare för Uppsala spårväg.