Bremen/Niedersachsen: Tyska staten köper 34 nya tåg för expresslinjen EBN

De 34 nya typerna av dubbeldäckare, som tillverkas av Alstom, består av fyra fordonsenheter, två kontrollvagnar och två mellanvagnar.

Tyska delstaten Niedersachsen ska ta emot totalt 34 nya elektriska dubbeldäckare för den så kallade linjen Expresskreuz Bremen/Niedersachsen (EBN), som förbinder städerna Bremen, Hannover, Oldenburg, Wilhelmshaven, Norddeich-Mole, Osnabrück och Bremerhaven med varandra.

Det regionala transportföretaget Niedersachsen (LNVG) planerar att tilldela kontraktet, som uppgår till cirka 760 miljoner euro, till Alstom Group. Tågen ska användas från december 2024.

Tågen finansieras med 420 miljoner euro av tyska ekonomiministeriet. Pengarna går till regionala kollektivtrafikföretaget SPNV.

- Delstaten Niedersachsen har aldrig beställt så många nya tåg i ett slag. Denna investering från statens medel sänder en tydlig signal: Vi vill stärka järnvägstrafiken ytterligare. Vi fokuserar på modern, barriärfri rörlighet och klimatskydd, förklarade Niedersachsen transportminister, Dr. Bernd Althusmann för massmedierna.

Sedan 1997 har Niedersachsen byggt upp en statlig pool för lokal järnvägstransport, som nu har 385 spårburna fordon. Med en investeringsvolym på cirka en miljard euro är det den största poolen bland tyska delstater.

- På detta sätt stärker vi konkurrensen och säkerställer högkvalitativa transporterbjudanden på Niedersachsens banor, säger Althusmann.​​​​​​​

Dessutom kommer ytterligare 18 mellanvagnar att beställas för att utöka tågen upp till sex enheter beroende på antalet passagerare. Totalt 154 fordonsenheter (68 kontrollvagnar och 86 mellanvagnar) kommer att anskaffas.

- Kontraktet för konstruktion och underhåll av de fordon som LNVG erbjuder sker i en strikt konkurrensprocess och går till Alstom. Upphandlingarna av tågen är därför inte bara goda nyheter för passagerare, rörlighet och klimatet i Niedersachsen utan också för vårt industriområde och anställda i Salzgitters fabrik för rullande materiel.