DSB i joint venture med internationella konsulter

DSB skriver konsultavtal med Cowi, Parsons och Systra. Foto: Leif Jørgensen

DSB har etablerat ett joint venture med internationella konsulter för automatiseringen av S-bananätet i København. Ett ramavtal har upprättats mellan Cowi, Parsons och Systra, med Implement Consulting Group som underkonsult. Konsultavtalet löper under åtta år med två valfria sexåriga förlängningar.  

Enligt det nya kontraktet kommer joint venture-teamet att hjälpa DSB utveckla en välplanerad och väl genomförd migrationsstrategi och en ny operativ organisation. Future Rail Network-projektet kommer att öka kapaciteten och locka fler passagerare att använda järnvägen, vilket förbättrar resandet i Storköpenhamnsområdet.

Enligt DSB: s programchef Jesper Andersen är ”etableringen av ett helautomatiskt S-bane-system ett omfattande projekt som kommer att gynna passagerarna i framtiden. Det gemensamma företaget Cowi-Parsons-Systra har gedigen erfarenhet av stora järnvägsprojekt - såväl konventionella som automatiserade. Cowi Executive Vice President Henrik Winther kommenterar: "Projektet bidrar till att sätta standarden för många andra städer över hela världen som står inför liknande järnvägstransformationsprojekt".

Parsons vice ordförande Pierre Advani menar att automatiseringsprojektet kommer att ge stora ekonomiska och operativa förbättringar för staden och DSB”.  Systras Chief International & Development Officer Jean-Charles Vollery tillägger att "övergången av ett så stort nätverk till en förarlös verksamhet är verkligen helt unik".