Tågresandet i Skåne sjunker med 40 procent

Pågatågen får två nya stationer, Furulund  och Lomma. Foto: Skånetrafiken

Mycket händer i den skånska kollektivtrafiken. Spårvagnarna i Lund är på plats och rullar mellan Lund C och ESS. Lommabanan invigs och Pågatågen får två nya stationer, Furulund och Lomma. I december startar tågtrafiken på Lommabanan och Lomma och Furulund får pågatågstrafik. I början blir det halvtimmestrafik under rusningstid. Under 2021 fortsätter Trafikverket med många arbeten på järnvägen som trafiken behöver justeras i förhållande till. Trafiken över bron fortsätter med 20-minuters trafik tillsvidare.

Överlag i Skåne anpassas tågtrafiken till antalet resande och när de reser. Det betyder bland annat att Skånetrafiken förstärker så det kommer att gå fler tåg senare på kvällarna jämfört med tidigare. För att göra detta möjligt kommer all pågatågstrafik att ha timmesavgångar efter 20.00 samt på helgerna.

Tågresandet i Skåne sjönk med cirka 35-40 procent jämfört med i fjol fram till de nya rekommendationerna som infördes 27 oktober. Då minskade antalet resande med ytterligare cirka 20 procentenheter. Över Öresundsbron märks också ett kraftigt minskat resande jämfört med tidigare. Hela 69 procent färre reste över Öresundsbron vecka 45 jämfört med 2019.

– Skåningarna har verkligen tagit till sig rekommendationerna om att undvika kollektivtrafiken vilket visar ett stort samhällsengagemang. I nuläget har vi ungefär hälften av det antal resenärer vi hade vid samma tid förra året. Jämför man trafiken som är planerad för 2021 med 2019 är den endast 8-9 procent mindre även om det är 48 procent färre som reser. Så vi fortsätter att erbjuda kollektivtrafik till alla dem som behöver resa, säger Maria Nyman, Affärsområdeschef Tåg på Skånetrafiken.