Det svenska järnvägssystemets träsliprar som utgör ca 35% av landets järnvägssliprar är historiskt impregnerade med kreosotolja, ett ämne som är klassificerat som cancerframkallande och därigenom ska fasas ut. Sedan 2018 finns det ett miljö- och hälsovänligt alternativ. Rundvirke Poles tillverkar sliprar träskyddsbehandlade med RVP Repellent.
Under våren 2024 firades 100 årsjubileum på industrin i Ludvika där kreosotsliprar har tillverkats sedan fabriken etablerades. I samband med jubileet har även sista cylindern för träskyddsbehandling med kreosot stängts och företaget har därmed konverterat hela volymen träsliprar för den svenska marknaden från kreosot till den moderna metoden RVP Repellent.
Träskyddet i sliprar med RVP Repellent är i grunden samma kopparsalt som finns i trallen från bygghandeln och skapar fina samlingsplatser i våra trädgårdar. Träsliprar efterbehandlas sedan med en blandning av mineraloljor och vegetabiliska oljor som fixerar träskyddet och stöter bort nederbörd vilket säkerställer att skyddet stannar i slipern och förlänger livslängden.
Vi är mycket nöjda med vårt utvecklingsarbete med RVP Repellent för såväl järnvägssliprar som kraftledningsstolpar, säger Erik Karlsson, VD för Rundvirke Poles. Fokuset i EU på ökad användning av trä ser vi som mycket positivt. Under senaste åren har det blivit tydligt från politikerna att plast och kompositer inte är deras önskade alternativ för framtiden, tillägger Erik.
Vi ser exempel i samhället där vissa produktsegment innehållande plast belagts med skatter som inte andra material har, detta i ett försök att minska användningen av plast. EU arbetar nu
för att hitta liknande styrmedel inom andra branscher för att forcera och premiera ökad användning av trä relativt andra mer CO2-tunga alternativ, däribland plast, stål och betong.
Ovan graf visar en känslighetsanalys av klimatpåverkan från olika material av järnvägssliprar från olika leverantörer där analysen görs runt jungfrulig plast för kompositsliprar. Detta har stor påverkan på resultatet där kompositsliprar har en klimatpåverkan om ca 6-8 gånger högre påverkan än träsliprar med RVP Repellent.
Träprodukter kräver små mängder CO2 genom livscykeln, från tillverkning till slutlig destruktion men binder även koldioxid under hela sin livscykel. Den mängd koldioxid som binds i träsliprar i det svenska järnvägsnätet, ca 470 000 ton CO2, kan jämföras med utsläppen från svensk inrikesflyg 2021 om 190 000 ton CO2. Svenska järnvägssystemet av träsliprar binder alltså nästan 2,5 gånger mer koldioxid än utsläppen från allt inrikesflyg i Sverige. (källa European Environment Agency Rapport 2023)
De fördelar för klimatet som träsliprar bidrar med är svåra att slå, säger Erik Karlsson, VD Rundvirke Poles. Vi ser en utveckling där flera kunder börjar väga in klimataspekterna i sina upphandlingar, vilket på sikt kommer ge träsliprar ytterligare en fördel, utöver de tekniska och finansiella fördelar som redan finns idag relativt andra material, avslutar Erik.
Kontakt: info@poles.se