Många banarbeten under sommaren på danska järnvägen

Banedanmark genomför en historiskt stor utbyggnad av järnvägen. Foto: Banedanmark

För att tåget även i framtiden ska vara ett attraktivt och grönt transportval kräver det att Banedanmark underhåller, utvecklar, förnyar och rustar upp spåren. Under sommaren när färre använder tågen kommer Banedanmark att genomföra omfattande spårarbeten som kommer att påverka tågtrafiken.

Banedanmark genomför för närvarande en historiskt stor utbyggnad av järnvägen där sommarens spårarbeten ingår. Arbetet med förnyelsen av järnvägen och de stora byggprojekten är nödvändiga och kommer på sikt att ge en mer pålitlig järnväg, en snabbare och bekvämare resa, färre avbokningar och fler tåg i tid.

– Vi arbetar ständigt med att underhålla och förbättra järnvägen och de stora projekten är nödvändiga för att tågdriften ska bli mer pålitlig. I sommar har vi särskilt stora arbeten i spåren, där vi både gör en omfattande förnyelse, samtidigt som vi också jobbar i spåren i samband med utbyggnad av digitala signalsystem och elektrifiering av framför allt Fredericia-Aarhus-Aalborg, säger byggdirektör i Banedanmark, Peter Jonasson.

– Vi förstår väl att det kan vara irriterande för passagerare när det är spårarbete. Speciellt när man vill uppleva det danska landet med tåg. Rådet är att planera sin resa i god tid, säger byggchefen.

När Banedanmark planerar banarbeten sker det långt i förväg – i vissa fall upp till 30 månader innan. byggstart. Samtidigt strävar Banedanmark efter att förlägga spårarbeten till sommarmånaderna då det är färre som använder tåget.