Tågtrafiken i Dalarna utökas kraftigt

SJ och Tåg i Bergslagen utökar tågtrafiken i Dalarna. Foto: Yujin Zhang

När Sverige får ny tågtidtabell innebär detta en ökning av antalet avgångar mellan Borlänge och Mora, Rättvik och Leksand. Dessutom återstartas snabbtågstrafiken med en daglig tur mellan Falun och Stockholm. SJ och Tåg i Bergslagen kommer vid tidtabellsskiftet kraftigt utöka avgångarna mellan Mora, Rättvik, Leksand och Borlänge. Det blir två nya morgonavgångar från Mora mot Borlänge och en ny morgonavgång i motsatt riktning.

– Vi gör nu en kraftsatsning och ser fram emot att hälsa nya och gamla resenärer tillbaka till tågen. Vår förhoppning är att resenärerna successivt kommer återvända till tågen när samhället nu återgår till det normala och allt fler kommer pendla till jobbet igen, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

Alla pendlingsorter får fler avgångar. Leksand kommer få ett ökat utbud från dagens 9 till 16 dagliga avgångar. Rättvik ökar från 9 till 15 avgångar och Mora från 7 till 8.

– En effektiv trafikplanering och ett förbättrat användande av fordonen ligger bakom att vi kraftigt kan förbättra möjligheten att pendla med tåg inom Dalarna, säger Maja Rapp, vd för Tåg i Bergslagen.