Järnvägslinjerna i norska Tröndelag elektrifieras

Hell stationsbyggnad. Foto: Bane Nor

Bane Nor har tilldelat NRC Norge ett kontrakt värt 760 miljoner norska kronor för installation av elektrifieringsutrustning på linjer runt Trondheim. Kontraktet omfattar linjerna 34,7 kilometer Trondheim - Hell - Stjørdal och 74,4 kilometer Hell - Storlien, samt linjen 5,8 kilometer Stavne - Leangen.

Detta är det fjärde och sista kontraktet för elektrifieringsutbyggnaden runt Trondheim. Arbetet med transformatorstationer pågår och ombyggnaden av broar kommer att påbörjas inom kort. Projektet innebär också att 900 meter spår sänks i två tunnlar. Installationerna i tunneltaken är planerad att påbörjas under första kvartalet 2022.

– Elektrifiering av järnvägslinjerna i Tröndelag är den största järnvägssatsningen i regionen sedan elektrifieringen av Dovrebanen 1970, säger Stine Ilebrekke Undrum, Bane Nors verkställande vice ordförande med ansvar för infrastruktur.

– Vi är mycket glada över att vi har kunnat tilldela NRC detta kontrakt, vilket innebär att alla kontrakt som en del av elektrifieringen av järnvägarna i Tröndelag kommer att utföras av norska företag.

NRC -koncernchefen Henning Olsen kommenterar: Detta är en viktig vinst för NRC Group och bekräftar vår konkurrenskraft inom större järnvägsbyggande. Vi kommer att arbeta nära NRC Group Sweden för att utnyttja den erfarenhet och kunskap vi har inom gruppen.