Tåg i Bergslagen köper ytterligare sju dubbeldäckade Dosto-tåg

Tåg i Bergslagen köper ytterligare sju dubbeldäckare Dosto-tåg. Foto: Stadler

Tåg i Bergslagen och Stadler har genomfört en signeringsceremoni för att markera köpet av ytterligare sju dubbeldäckade Dosto-tåg för den svenska marknaden. Stadler har redan sålt 53 tåg av denna typ i Sverige vilket innebär att det snart kommer att vara 60 Stadler-tåg i drift i landet. De består av fyra vagnar och kommer att levereras under vintern 2022/2023.

Dessa tåg är utformade för att minska koldioxidutsläppen och är utvecklade för användning i tuffa, vintriga klimat. Dessa tåg kännetecknas av hög passagerarkomfort och är populära bland resenärer. Passagerarkommentarerna är positiva: ”Det bästa tåg jag har rest med". ”Tåget känns rymligt och varmt välkomnande. Effektiva breda dörrar. Andra våningen är bekväm".

Det finns mer förvaringsutrymme än på de flesta tåg, två eluttag är inbyggda i varje säte och vagnarna är tryckutjämnande för att undvika obehag  de passerar tunnlar. Tågen har regenerativ inbromsning. Detta innebär en extremt kraftfull elektrisk broms som återför en stor del av energin till driften.

Ansgar Brockmeyer, försäljningschef på Stadler, kommenterar: ”Vi är glada över att ha tecknat ett kontrakt på ytterligare sju dubbeldäckare Dosto-tåg för Sverige. Med hög passagerarkomfort, fokus på grön teknik och utformade för hårda vintrar, är de skräddarsydda för landet". 

Maja Rapp, vd för Tåg i Bergslagen, tillägger: ”Vi är glada att det äntligen är klart med nya, moderna fordon för Tåg i Bergslagen. För våra resenärer innebär detta högre komfort och en bättre reseupplevelse".