Fransk operatör kör Madrid till Barcelona på två timmar och 30 minuter

Nu blir det konkurrens på de spanska statsbanorna. Foto: SNCF

Ouigo har nu lanserat sin linje mellan Madrid och Barcelona. Ett dotterbolag till franska SNCF är den första nya höghastighetsoperatören som går in på den spanska marknaden. Ouigo erbjuder 10 dagliga resor från Madrid till Barcelona på två timmar och 30 minuter.

Efter mer än tre decennier under vilka de spanska höghastighetslinjerna kördes av den nationella operatören Renfe, är lanseringen av Ouigo-tåg i Spanien den första nya höghastighetsoperatören på spanska spår.

I december 2020 började liberaliseringen av järnvägsmarkande marknaden i Spanien. Ouigo kommer nu att göra regelbundna resor på linjen Madrid-Barcelona, ​​med stopp i Zaragoza och Tarragona och ett dagligt erbjudande om 5 000 platser.

Företaget planerar också att fortsätta sin utveckling i Spanien och erbjuda upp till 30 000 platser per dag och resor på mindre än 2,5 timmar på framtida linjer till Valencia, Alicante, Cordoba, Sevilla och Malaga med 30 dagliga avgångar.

Paraplyorganisationen European Rail Infrastructure Managers, EIM, applåderar utvecklingen. Organisationen anser att det spanska järnvägsnätet utnyttjas bättre genom att tillåta mer konkurrens. Dessutom kan passagerare dra nytta av fler resealternativ och lägre priser till följd av konkurrens på på det spanska järnvägarna.