Dubai öppnar en ny metrolinje

Som en del av konsortiet var Alstom ansvarig för integrationen av hela tunnelbanesystemet inklusive de 50 Metropolis TM-tågsätt som producerades på Alstoms fabrik i Katowice, i Polen. Foto: Alstom

Alstom lyckönskade nyligen Dubais myndighet Roads and Transport Authority (RTA) för dess öppnande av metrolinjen Dubai Route 2020 och för starten av intäktsbaserad service på linjen.

Alstom har därmed levererat ett stort nyckelfärdigt förarlöst tunnelbaneprojekt, inklusive en helt interoperabel förlängning och förbättring av transportsystemets prestanda.

Det nya linjeprojektet, som påbörjades i juli 2016 och genomfördes av det Alstom-ledda ExpoLink-konsortiet, som också består av ACCIONA och Gülermak, består av en 15 kilometer lång linje, varav 11,8 kilometer ligger over marken och 3,2 kilometer har byggts under jorden. Dessutom finns det en omstigningsstation till den röda linjen.

Förlängningen av tunnelbanan har sju stationer inklusive Jabal Ali Station och en central tunnelbanestation vid World Expos mässhallar. Projektet är totalt värt 2,6 miljarder euro.

Den befintliga tunnelbanelinjen förbättrades också genom uppgradering av strömförsörjning, signalsystem, kommunikation och spårverk. Tågsätten är 85,5 meter långa och består av fem vagnar per tågsätt och varje enhet kan rymma upp till 696 passagerare.

Tåget har utrustats med breda ingångar och dörrar samt panorama-fönster och tre specifika sektioner för kvinnor och barn- och guldklasser.

Tåget är hållbart utrustat med ett komplett elektriskt bromssystem, LED-belysning och andra innovationer för att minska energiförbrukningen, inklusive Alstoms Harmonic Energy Saver Optimizer (HESOP ™) som återvinner den elektriska energin som genereras när fordonet bromsar.

Alstom är en långvarig partner när det gäller Dubais transport- och mobilitetsutveckling. Alstom levererade Dubais spårväg, det första helt integrerade spårvägssystemet i Mellanöstern och världens första 100 procent ledningsfria linje, som öppnades i november 2014. Alstom ansvarar också för underhållet av Dubai Tram under en period av 13 år.